Crete Senesi – et urørt naturområde i det sydlige Toscana

Crete Senesi er et meget specielt naturområde, stille og næsten uberørt af turister. Her kan du virkelig opleve det “oprindelige” toscanske landskab: smuk natur så langt øjet rækker, vidunderlige udsigter, fantastiske snoede veje – helt sikkert en omvej værd. Landskabet er fantastisk smukt, rullende bakker, der skifter farve alt efter hvilken sæson du kommer i – ja faktisk har jeg oplevet at det skifter farve fra dag til dag.

Crete Senesi - smuk landskab så langt øjet rækker

Crete Senesi – smuk landskab så langt øjet rækker

Crete Senesi betyder ‘Senese ler’, og jordens karakteristiske lergrå farve giver landskabet et udseende, der ofte beskrives som “på månen”. Denne karakteristiske ler, kendt som mattaione, er aflejringer fra Pliocenhavet, som dækkede området for 2,5 og 4,5 millioner år siden. Ikke langt herfra finder du også det halvtørre område kendt som Deserto di Accona (Accona ørkenen). Crete Senesi hører til det Cretaceous system, så de er mellem 65 og 135 million år gamle. Hvilket i sig selv ret tankevækkende.

Bakkerne i Crete Senesi er mellem 65 og 135 million år gamle.

Bakkerne i Crete Senesi er mellem 65 og 135 million år gamle.

I dette område bliver der, som et af de få steder i Toscana, ikke produceret vin. Det egner jordbunden sig simpelthen ikke til. Det var oprindelig den mere fattige egn i Toscana, og her finder I stadig fårehyrder på markederne. Smag endelig den udsøgte fåreost og køb den lokale olivenolie med hjem.

Det er i dette område du finder den mest fotograferede cypressvej i hele Siena provinsen. I kan jo lave en lille konkurrence hinanden imellem, om hvem der laver det mest originale foto af lige præcis den vej.

Crete Senesi cypressvej Siena provinsen

Den mest fotograferede cypressvej i hele Siena provinsen

Nærmeste by er den hyggelige Asciano – og I er kun 40 min fra Siena.

Crete Senesi området byder på mange andre spændende oplevelser.

Asciano

Nærmeste lidt større landsby i Crete Senesi området er Asciano. Hovedgågaden hedder “Corso Matteotti”. Her finder du butikker og hyggelige restauranter. Jeg spiser altid på restauranten La Mencia
Via G. Matteotti 85, Tel. 0577 718227 når jeg er rundt og besøge vores ferieboliger i området.

 

La Mencia - Crete Senesi

Helt sikkert et besøg værd

Spis i den hyggelige gårdhave

 

 

 

 

 

 

Termiske bade:

Her får du mine to anbefalinger til en heldags-oplevelse med termiske bade, wellness og energiboost:

Rapolano Terme

Besøg byen Rapolano. Meget hyggelig lille by med hele 2 kurbade hvor du kan få skønhedsbehandlinger eller bade i helbredende kildevand. Se mere om priser og åbningstider her Antica Querciolaia

Terme di San Giovanni Rapolano

https://www.termesangiovanni.it/en/home

Eroica cykelløb

I dette landbrugsområde er kun hovedvejene asfaldterede mens vejene til ferieboligerne og mellem de små lansbyer er af grus – de kaldes ”strada bianca” – netop fordi grusvejene i område er hvide. En gang om året arrangeres et Vintage style, meget fysisk hårdt cykelløb på disse hvide grusveje. Det såkaldte Eroica 
Der er forskellige længder af ruter (fra 32 km til 209 km) og alle ruter er på grus. Hvis du er cykelinteresseret er det et fantastisk løb at deltage i. Afholdes i oktober med book din feriebolig i god tid for der bliver hurtigt booket op.

Eroica cykelløb - Crete Senesi

Eroica cykelløb

hårdt cykelløb på disse hvide grusveje - Crete Senesi

Hårdt cykelløb på disse hvide grusveje

 

 

 

 

 

Trøfler i Asciano området

Dette område af Toscana er desuden kendt for sine trøfler. Min personlige favoritret er faktisk Tagliolini al tartufo . Tynde friske pastabånd med smør og trøfler revet ovenpå. Ummm, bare tanken gør mig helt sagelig. Der afholdes 2 trøffel festivaller i Asciano området. I november og i marts. Super mulighed for at smage denne delikatesse lige efter den er gravet frem af jorden.

Andre ting at opleve i Crete Senesi / Asciano området

Hver 2. søndag i måneden afholdes der et loppemarked i det historiske centrum af Asciano. Sjove arveting og herligt skrammel, men der hersker en skøn markedsstemning – og I kan jo kombinere med en frokost på en af byens lækre restauranter.

I april er der artichoke festival i Chiusure – en lille hygegelig by tæt på klosteret Monte Oliveto. Selve klosteret Abbazia di Monte Oliveto er et must see, når du er i området.

I maj, er der en middelalderlige festival i Serre di Rapolano.

September er generelt festivalsmåneden i Asciano. I byen vil du opleve flag der repræsenterer byens forskellige distrikter og her afholdes et palio løb – ligesom det hendte heste løb i Siena men i Asciano bruger de æsler.

En lille bonus info

En af de mest kendte italienske ”smør tenorer” Gianni Morandi har skudt en af sine musikvideoer i dette område. Se på youtube her – så kan du rigtig leve dig ind i stemningen i dette smukke område.

 

Kontakt mig, hvis du vil have tips til valg af bolig i Crete Senesi området eller se dem selv her under:

CRETE

Fritliggende stenhus til 10 personer med privat swimmingpool ved Siena. Skøn udsigt.

MONTI

Bo på en vingård med stor – og børnevenlig – pool. Her får I den berømte udsigt ud over de Toscanske bakker.

LEONINA

Dette hus har den mest vidunderlig placering på en bakketop med udsigt over det karakteristiske Crete Senese landskab

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *