Arezzo – Kender du middelalderbyen?

Ikke et af de italienske bynavne, der ringer en klokke på samme måde som Pisa eller Firenze, og faktisk er lige netop dette én af grundene til at besøge Arezzo, når du er i området. Her får du italiensk madkultur, arkitektur og historie, men uden at blive overrendt af alle de andre danske turister, der også er rejst til Italien for at nyde sommervarmen.

Er der nu alligevel en lille klokke, der ringer, når du hører bynavnet Arezzo, eller når du ser billederne fra byen, er det temmelig sikkert, fordi du har siddet og fældet en tåre til den rørende italienske dramafilm ‘Livet er smukt’ af Roberto Benignis, hvor hovedpersonen Guido forsøger at hjælpe sig selv og sin søn til at overleve rædslerne i en jødisk koncentrationslejr ved at forestille sig, at hele krigen er en leg. Flere af filmens scener er netop optaget i Arezzo, hvor Guido slår sig ned som boghandler og møder sin kone i den første halvdel af filmen.

Fortezza Medicea

Bag Fortezza Mediceas imponerende bygningsværk viser sig en enestående udsigt over området.

Antikviteter på Piazza Grande

Er du blot i Arezzo en enkelt dag, får du her en anbefaling til, hvordan du kan bruge dagen – efterfulgt af et par tips til det nærliggende område.
Tag de gode vandresko på og start turen ved det gamle romerske amfiteater, der står tilbage som en ruin i den centrale bydel, med tilhørende museum.
Herfra kan du gå videre op til fortet ‘Fortezza Medicea’ på toppen af byen, hvor du ikke alene kan nyde det imponerende bygningsværk, men også den enestående udsigt over landskabet.
Bevæg dig derfra ned gennem parken Passegio del Prato og videre ned til domkirken, som er blevet bygget over gravstedet, der tilhører martyren og biskoppen af byen, Saint Donato.

Efter denne historiske byvandring er maven formentlig begyndt at rumle og det vil derfor være nærliggende at gå ned til Piazza San Francesco – pladsen foran kirken San Francesco – som summer af liv, da flere af Arezzo’s bedste caféer er placeret her.
Her finder du blandt andet Arezzos ældste café, Caffé dei Costanti fra 1804, der helt sikkert er et besøg værd og hvor du kan vælge at sidde udenfor caféen og nyde en lækker tapas og et glas køligt hvidvin i solen.

Caffé dei Costanti - Arezzo - danitalia feriehus i italien

Nyd f.eks. en lækker frokost på Arezzos ældste café, Caffé dei Costanti

Piazza Grande

Når både mave og smagsløg er blevet tilfredsstillet, kan du fortsætte din tur til Arezzos hjerte, Piazza Grande, hvor det vrimler med små, hyggelige antikvariater.
Her, foran antikvariaterne, får man virkelig fornemmelsen af, hvordan italienere bare mødes på gaden og hænger ud.
Der står gerne en lille flok italienske mænd på en 5-6 stykker og snakker udenfor antikvariaterne, når man går ned ad de smalle sidegader fra Piazza Grande – og vil du gerne i snak med nogle lokale italienere er dette det perfekte sted! Uanset om du taler italiensk eller ej. Disse lokale skal nok, med fagter, mimik og toneleje forsøge at forklare dig, hvad de mener – og forsøge at forstå, hvad du mener – italiensk eller ej. Så udover muligheden for at gøre et godt antikvitetskup, giver antikvariaterne omkring Piazza Grande også et godt indblik i den lokale kultur.

Piazza Grande - danitalia sommerhus italien

Der er masser af hyggelige antikvitetshandlere på Piazza Grande

Frans af Assisis fodspor

Har du bil til rådighed under dit ophold i Toscana, så snyd ikke dig selv for en tur i de smukke naturomgivelser nord for Arezzo.
Spænd sikkerhedsselen og drøn så op ad de snoede bjergveje til nationalparken Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, hvor du pludselig ikke kan se andet end bjerge, træer og vandløb til alle sider.
Og dog..det er ikke altsammen uberørt natur. Man ser også tydeligt, at der har været mennesker her i mange, mange år. Blandt andet hvis du kører gennem bjergbyen Camaldoli eller besøger klosteret La Verna.

La Verna - danitalia sommerhus i italien

Vandrestierne op til La Verna giver god motion

Frans af Assisis kloster

Er du til gode vandreture, er det perfekt at parkere bilen i den nærliggende by Chiusi della Verna og så gå ad vandrestierne op til klosteret. Der er nogle gode stigninger på vejen derop, så det giver en pragtfuld følelse når man endelig når op ad de sidste brostensbelagte gader til toppen af bjerget og ser klosteret komme til syne foran sig.
Klosteret var et af Frans af Assisis foretrukne steder at trække sig tilbage for at bede og fordybe sig i studierne af forskellige religiøse emner og det var også her, på La Verna, at Frans af Assisi modtog sin stigmatisering. Derfor er klosteret den dag i dag også udsmykket med store vægmalerier, der fortæller Frans af Assisis historie.
Uanset om du er religiøst og historisk interesseret eller ej, er La Verna et fantastisk sted at besøge. Ikke mindst for den smukke natur og det imponerende bygningsværk, der er bygget på toppen af, og ind i, en klippe.

La Verna kloster - danitalia sommerhus i italien

La Verna er et imponerende bygningsværk bygget på toppen af, og ind i, en klippe

Caprese Michelangelo

Når du kommer tilbage til Chiusi della Verna, kan du slå et lille smut forbi klippen, man mener, har dannet baggrund for Michelangelos berømte maleri, der viser skabelsen af Adam, hvor Gud og Adams hænder mødes. Og er du interesseret i Michelangelo og hans historie, så fortsæt 20 minutter ned ad vejen, til byen Caprese Michelangelo, hvor du finder hans fødehjem.

Naturlige skønhedsprodukter

Et andet sted i nationalparken, der som sagt rummer en masse historie, er byen Camaldoli, som primært består af klosteret, kirken og de tilhørende bygninger.
Et af de helt unikke steder i Camaldoli er det gamle apotek, der både fungerer som et museum med udstilling af gamle bøger med opskrifter på urtemedicin, vægtskåle og øvrige fund fra gammel tid, men samtidig også er i fuld funktion som apotek, hvorfra de sælger lækre cremer og sæber lavet på naturlige ingredienser og produceret af munkene.

Camaldoli, Arezzo - danitalia - sommerhus i italien

Det er spændende at gå på opdagelse i de gamle medicinbøger på det gamle apotek i Camaldoli

Har du ikke fået nok motion på vandreturen op til La Verna (eller sprang du over, hvor gærdet var lavest og kørte derop), er det også en fantastisk oplevelse at cykle rundt i nationalparken.
Dog er det et must at det er en mountainbike – her taler vi altså om bjerge med 15% stigninger, så selv på en mountainbike må man helt ned i det lave gear – hvis ikke man endda må af og trække engang imellem.
Men selvom det er hårdt, er det det hele værd at opleve nationalparken fra jernhesten – og hvilken fantastisk følelse det er, når man kommer hjem efter en lang dag i bjergene og er helt udkørt af sine anstrengelser.

Arezzo vandfald - danitalia sommerhus i italien

Cykelturen rundt i nationalparken er det hele værd

Uanset om du er til bjergcykling, cafébesøg eller kulturelle og historiske oplevelser,
kan du altså få din lyst stillet her i området.
Så mon ikke det skulle være muligt at finde noget, der passer til alle i familien ved at tage en tur til Arezzo,
La Verna og Camaldoli?

1 Kommentar

  1. Sven Matthiesen

    Tak for spændende info. Inden vor ferie i Sandra i juli

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *