Vinkulturen i Italien er usnobbet.

Om vinen fra Toscana, Sicilia eller Sardinia er best vil jeg slett ikke komme inn på.
Heller ikke om den ene drue gir en fyldigere smak enn en andre.
Eller hvorfor noen viner er dyrere enn andre.
Derimot synes jeg nemlig at vinens historie i det italienske køkkenet, samt dens betydningen i hverdagen, er superinteressant.

Etter å ha bodd 20 år i Toscana, kan man godt si at jeg har mine ben dypt plantet i den italienske vinbeplantede jorden. Det er grunnen til at jeg vil gjerne dele litt av min vinopplevelser med deg.

Mit håp er, at du etter du å have lest dette, først og fremst bedre forstår Italienernes usnobbede og naturlige forhold til vin. Hvorfor det på mange landrestauranter drikkes vin av vannglass,og, at det – sett med italienske øjne – ikke er en mangel hvis nogle boligeiere ikke akkurat har fyllt skapet opp med vinglass – tvertimot.

Vinens historie i Italia

Vinen stammer tilbake til etruskerne. Den ble opprinnelig oppbevart i leirkrukker, heretter i tønner. Vinen representerte ikke bare en drkk for dem, men først og fremst en fødevare. Det interessante er at vinen allerede dengang ble betraktet som en ingrediens, og at den ble brukt av alle samfunnsklasser. Oftest i forbindelse med andre fødevarer som kjøtt, grønsaker og fisk for å forhøye kalori-innholdet.

I middelalderen begynte folk å bruke vin til å gjøre køtt mer mørt, og til å dekke over en ubehagelig lukt av lett fordervet kjøtt. Men helt sikkert også som et konserveringsmiddel.

Vin i matretter

Retten «Brasato al Barolo», som du kanskje vil støte på under ferien i Italia, spesielt hvis du kommer i vintermånedene – er laget av kjøtt som har brasert lenge i vin. Retten ble historisk set tilberedt av overmodent, nesten råttent kjøtt. Vinens alkohol og den lange tilberedningstiden nedsatte bakterieindholdet og gjorde kjøttet spiselig.

Det er grunnen til at du i dag vil du finde riktig mange italienske retter som indeholder vin. Alkoholen binder fettet og hjelper med å fordele det inn i fødevarene. Vi kjenner det selv fra grillsesongen hvor vi marinerer kjøtt for å mørne det. Det er vinen som innvirker på proteinene og dermed gjør kjøttet mørt. Syreindholdet i vinen forblir også etter at den er tilsatt en rett, hvilket gir en viss friskhet til retten.

Min 85 årige svigermor helte sågar et glass hvitvin over potetene i ovnen når de var nesten stekt, og påstod det var hele hemmeligheten!

Husk endelig at vinen dere bruker til matlavning skal være av god kvalitet, hvis ikke risikerer dere å ødelegge hele retten.

Italienske talemåter – vin

Mine italienske venner har mange talemåter som omhandler vin:

«Il vino fa buon sangue» – vin gir godt blod.

«Il vino e il latte dei vecchi» – vin er de gamles melk.

Min favorit er «Un pasto senza vino e come una giornata senza sole» – en dag uten vin er som en dag uten sol.

Disse talemåder er vox populi og italienere kan veldig hurtig bli enige om at vin er sundt. Det er ikke alle her i Norden like enige om – men jeg og de fleste italienere jeg møter i vår dagligdag – mener nå at et godt glass vin er en del av dagens fornøyelser. Jeg nyter gjerne et glass eller to til maten og helst på en hverdag – hva er bedre enn en fyldig chianti en tirsdag. Gjør ev. som italienene, bland vinen opp med vann. Det er faktisk stadig mye brukt å gi små barn litt vin i vannet som var det saftogvann; det er vi oppvokst med alle sammen.

Naturligvis eksisterer det mange velrenommerte og kjente italienske årgangsviner, men det er egentlig ikke dem som utgjør den italienske kultur og historie. Det er bordvinen. Den vi henter i 3 liters flasker rundt om hjørnet, hos en vi kjenner – når man som meg ikke selv har en vinmark i bakhagen. Det er den lokale vinen som de tradisjonelle spisesteder «Trattoria» serverer som husets vin.

Og så, et godt råd.

Gjem årgangsvinbudsjettet til du kommer hjem. Årgangsvinen hører egentlig ikke sammen med de lekre egnsrettene i Italia. Vinen skal ikke fjerne fokus fra det du spiser. Gjør som italienerne, bestill husets vin eller i hvert fall en fra en lokal vingård. Så vil dere oppleve at dere faktisk bedre kan smake urterne i maten.

Nå vet dere hvor avslappet et forhold italienerne har til vin, hvor stor en del av deres historie vinen er, og at den lokale vinen alltid passer bedre til lokale retter.

 

Så bli ikke overrasket over at vinen bare drikkes av vannglass.

Hos danitalia har vi ikke kun interesse i italinsk vin. Vi er høyt spesialisrte i å finne og håndplukke feriehus og leiligheter i hele Italia– vi har mer end 200 ferieleiligheter og utvalgte villaer, – hvis du og hele familien din helst vil bo i “eget” hus i ferien.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *