Sugo di carne – Ægte italiensk kødsovs

Da vi flyttede til Danmark efter 20 år i Italien, blev jeg meget hurtig rigtig populær blandt mine børns nye danske venner pga min pasta med kødsovs, som vi jo kalder sugo di carne – eller bare ”sugo”. Vi arrangerede legeaftaler, der altid sluttede af med spisning af noget lækkert italiensk.

Den ret, der altid blev værdsat, var min pasta med kødsovs og inden længe begyndte vennerne at bestille retten, sammen med legeaftalen!

Opskrift på italiensk kødsovs
Sugo di carne er ikke bare Sugo

Hvis du spørger 10 italienere hvordan de laver kødsovs, vil du få 10 forskellige svar. Der er store regionale forskelle og lange stolte familietraditioner. Min opskrift er helt min egen, som jeg har eksperimenteret mig til over mine mange år i Lucca. Der er et par hemmelige tricks fra restaurant Vipore i Lucca, ligeom min svigermor og min kære veninde Lucia har bidraget.

Pasta med kødsovs redder enhver børnefamilie

Denne kødsovs tager tid, så lav den en dag, du er hjemme og vil hygge i køkkenet. Køb stort ind og lav en kæmpe portion, så du kan fryse mindre portioner ned. Det kan redde en kaotisk hverdagsaften.

Ingredienser til Sugo di Carne – kødsovs

Min opskrift indeholder svinekød. Det giver retten mere smag men spiser du eller dine gæster ikke svinekød, laver du den blot med ren oksekød.
Min portion laves af supermarkedernes pakke størrelser (500 g) – 2 pakker oksekød og 1 pakke svinekød pr gang.

2 dele fint hakket oksekød
1 del fint hakket svinekød
2 dåser flåede tomater – bedste er af mærket MUTTI
2 fint hakkede rødløg
2 fint hakkede gulerødder
God slat olivenolie af bedste kvalitet
Lidt hakket rosmarin og salvie
Revet muskatnød, kanel, salt og peber

Sådan laver du Sugo di Carne – kødsovs

Find din store gryde frem og steg først de hakkede grøntsager og krydderurter i en god slat olie ved ret høj varme. Rør rundt. De skal være næsten gennemstegte men må ikke tage farve. Hæld de stegte grønsager op i en skål.

Hæld lidt olivenolie i gryden og steg kødet ved ret høj varme mens du rører rundt. Kødet skal stege og ikke koge – lav evt en pakke ad gangen. Lige præcis det med at stege og ikke koge, er vigtigt for den færdige smag.
Når kødet er stegt, hælder du de stegte grøntsager tilbage i gryden, tilsætter de to dåser flåede tomater og rører rundt. Fyld nu de to dåser med vand og hæld det ved også. Det kommer til at se ret uappetitlig ud! Varm det hele op.
Tilsæt 2 tsk. kanel (ja, det er rigtigt nok), lidt reven muskatnød, lidt salt og peber.
Skru ned for varmen og lad det simre i 3 timer. Rør rundt ind imellem. Når det hele er kogt godt ind, kan du smage til med ekstra salt, peber og olivenolie.

Kog pastaen – Pasta al Dente

Når du koger pasta, er det vigtigt du bruger rigeligt med vand. I Italien siger man 1 liter vand til 200 g. pasta. Det vil sige, at koger du 1 kg pasta skal du bruge 5 liter vand – men mindre kan altså også gøre det. Vandet skal være let-saltet. Kom først pasta i gryden når vandet bulderkoger. Skru ned for blusset for at undgå at det koger over.

Hvis du koger frisk pasta skal det kun koge i ganske få minutter, og hvis du bruger tørret pasta skal det koge mellem 8-12 min. Tjek altid den anbefalede kogetid på pakken.

Pasta al Dente

Du må hellere koge din pasta lidt for lidt end lidt for meget. Rigtig italiensk pasta skal være al Dente, det vil sige med bid i. Husk at pasta stadig koger efter du har hældt vandet fra.

Der skal ikke olie i vandet men der er to tricks, jeg kan give dig, for en ægte italiensk pasta.

1. lad ikke pastaen stå og dryppe af. Den skal være våd, når den blandes. Gem evt. lidt kogevand i en kop, hvis retten bliver for tør.
2. tilsæt en god slat olivenolie i pastaen efter den er kogt, rør rundt og tilsæt nu kødsovsen.
– og så må du endelig ikke serverer pasta og kødsovs hver for sig. Så suger pastaen ingen smag til sig.

 

Oliven som tilbehør til Sugo di carne

Server med grønne oliven, reven parmesanost og en god italiensk rødvin
– også selvom det er hverdag.

God fornøjelse.

Lige som i Italien er der også her i Danmark store regionale forskelle og ikke mindst familieopskrifter, som går i arv.

Populære områder

Vil du læse mere om de forskellige regioner i Italien, inden du beslutter, hvor du booker feriebolig?
Klik dig frem nedenfor eller gå tilbage til artikel oversigten for at læse mere inspiration.

Elisabeth2
Spørgsmål?
Vi samler på glade kunder

“Vores mission er, at give vores gæster en autentisk oplevelse i lige det område og i den feriebolig, der passer til deres behov.”

Lars
13-06-2017
Læs mere
"Vi synes det var fin service I ydede, og huset levede helt op til forventningerne. Rigtig fint. Vi er meget tilfredse med jeres service."
Kamille
05-08-2023
Læs mere
"Rigtig god service og hurtig respons. Det er absolut ikke sidste gang vi bestiller hos Jer og vil klart anbefale det til andre."
Pernille
27-07-2023
Læs mere
"Det er gået fint med at bestille etc, via jer, og vi har fået hurtigt svar på vores spørgsmål. Vi har været meget tilfredse. Vi har allerede anbefalet jer til gode venner :)"
Niels Christian
10-10-2022
Læs mere
"Helt perfekt. Meget fin service inden bestilling med hurtige svar på alle spørgsmål. Vi bestiller ved dig igen :-)"
Lene
31-07-2023
Læs mere
"Det er altid en fornøjelse at bestille gennem Danitalia - og anbefaler gerne til venner og familie, når de vil til Italien."
Tidligere
Næste

Change language