Vinkulturen i Italien er usnobbet.

Om vinen fra Toscana, Sicilien eller Sardinien er bedst, vil jeg slet ikke komme ind på.
Ej heller om den ene drue giver en fyldigere smag end en anden.
Eller hvorfor nogle vine er dyrere end andre.
Derimod syntes jeg nemlig at vinens historie i det italienske køkken samt dens betydningen i hverdagen, er superinteressant.

Efter at have boet 20 år i Toscana, kan man godt sige, at jeg har mine ben dybt plantet i den italienske vinbeplantede muld. Det er grunden til, at jeg vil gerne dele lidt af mine vinoplevelser med dig.

Mit håb er at du, efter du at have læst dette, først og fremmest bedre forstår Italienernes usnobbede og naturlige forhold til vin. Hvorfor der på mange landrestauranter drikkes vin af vandglas og at det – set med italienske øjne – ikke er en mangel, hvis nogle boligejere ikke lige har fyldt skabet op med vinglas – tværtimod.

Vinens historie i Italien

Vinen stammer tilbage til Etruskerne. Den blev oprindeligt opbevaret i lerkrukker, herefter i tønder. Vinen repræsenterede ikke blot en drik for dem, men  først og fremmest en fødevare. Det interessante er, at vinen allerede dengang blev betragtet som en ingrediens og at den blev brugt af alle samfundsklasser. Oftest i forbindelse med andre fødevare som kød, grøntsager, fisk for at forhøje kalorieindholdet.

I middelalderen begyndte folk at bruge vinen til at gøre kød mere mørt, og til at dække over en ubehagelig lugt af let fordærvet kød. Men helt sikkert også som et konserveringsmiddel.

Vin i madretter

Retten “Brasato al Barolo”, som du måske vil støde på under din ferie i Italien, specielt hvis du kommer i vintermånederne – er lavet af kød, der har braset længe i vin. Retten blev historiskset tilberedt af overmodent, næsten råddent kød. Vinen`s alkohol og den lange tilberedningstid nedsatte bakterieindholdet og gjorde kødet spiseligt.

Det er grunden til at du i dag vil du finde rigtig mange italienske retter, som indeholder vin. Alkoholen binder fedtet og hjælper med at fordele det ind i fødevarerne. Vi kender det selv fra grillsæsonen hvor vi marinerer kød, for at mørne det. Det er vinen, der indvirker på de proteiner, dermed gør kødet mørt. Syreindholdet i vinen forbliver også efter den er tilsat en ret, hvilket giver en vis friskhed til retten.

Min 85 årige svigermor hældte sågar et glas hvidvin over ovnkartoflerne, når de var næsten stegt og påstod det var hele hemmeligheden!

Husk endelig at vinen I bruger til madlavning, skal være af god kvalitet, ellers risikerer I at ødelægge hele retten.

Italienske talemåder – vin

Mine italienske venner har mange talemåder, der omhandler vin:

“Il vino fa buon sangue” – vin giver godt blod.

“Il vino e il latte dei vecchi” – vin er de gamles mælk.

Min favorit er “Un pasto senza vino e come una giornata senza sole” – en dag uden vin er som en dag uden sol.

Disse talemåder er vox populi og italienere kan meget hurtige blive enige om, at vin er sundt. Det er ikke alle her i norden lige enige om – men jeg og de fleste italienere, jeg møder i vores dagligdag – mener nu, at et godt glas vin er en del af dagens fornøjelser. Jeg nyder gerne et glas eller to til maden og helst på en hverdag – hvad er bedre end en fyldig chianti en tirsdag. Gør evt. som italienerne, bland vinen op med vand. Det er faktisk stadig meget brugt at give små børn lidt vin i vandet som var det saftevand; det er vi alle opvokset med.

Naturligvis eksisterer der mange velrenommerede og kendte italienske årgangsvine men det er egentlig ikke dem, der udgør den italienske kultur og historie. Det er bordvinen. Den vi henter i 3 liters flaske rundt om hjørnet, hos en vi kender – når man som mig, ikke selv lige har en vinmark i baghaven. Det er deen lokale vin som de traditionelle spisesteder “Trattoria” serverer som husets vin.

Og så, et godt råd.

Gem årgangsvinbudgettet til du kommer hjem. Den hører sig egentlig slet ikke til de lækre egnsretter i Italien. Vinen skal ikke fjerne fokus, fra det du spiser. Gør som italienerne, bestil husets vin eller i hvert fald en fra en lokal vingård. Så vil I opleve, at I faktisk bedre kan smage urterne i maden.

Nu ved I hvor afslappet et forhold italienerne har til vin, hvor stor en del af deres historie vinen er og at den lokale vin altid passer bedre til lokale retter.

 

Så bliv ikke overraskede over at vinen bare drikkes af vandglas.

Hos danitalia har vi ikke kun interesse i italinsk vin. Vi er højt specialiserede i at finde og håndplukke feriehuse og lejligheder i hele Italien – vi har mere end 200 ferielejligheder og udvalgte villaer, – hvis du og hele din familie helst vil bo i “eget” hus på i ferien.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *